Wat is een leemkachel?
Dit is een efficiënte houtkachel waarbij rond de vuurhaard een massa is opgebouwd met leemstenen en -pleister. De massa buffert de warmte. Deze warmtebatterij wordt eerst met een fel houtvuur warm gestookt en straalt vervolgens deze warmte nog lange tijd uit. Het voelt als een zonnetje in huis. Andere bekende vormen van een massakachel zijn o.m. een speksteenkachel, een tegelkachel, een finoven enz.
Wat is het verschil tussen een massakachel en een klassieke kachel?
Een klassieke, metalen kachel wordt snel heet en geeft snel veel warmte af. Een massakachel heeft inertie en geeft geleidelijk een aangename warmte af te vergelijken met vloerverwarming. Ideaal om een huis de hele winter door op temperatuur te houden.
De opslag van warmte in de massa zorgt voor een uitstekend thermisch rendement (rond 95%) waardoor minder warmte verloren gaat via de schouw en er minder hout verbruikt dient te worden.

Welke technologie zit er in zo’n leemkachel?
De leemkachels die Aardvuur bouwt zijn gebaseerd op het Batch Box Rocket concept. Dit opensource design is een evolutie van een “Rocket Stove”: een moderne variant op een eeuwenoude low-tech kachel. De vuurkamer is geoptimaliseerd om tot een volledige en zuivere verbranding te kunnen komen. Na de brandkamer, waar je het hout inlegt, worden de vlammen getrokken naar een naverbrandingsruimte (de “riser”). Een extra luchtinlaat gecombineerd met een hoge temperatuur (tot 1000°C), veel turbulentie (wat voor een brullend geluid zoals een raket zorgt) en voldoende verblijftijd verzekeren de ideale omstandigheden om alle houtgas optimaal te verbranden. De leemmantel rond de vuurkern slaat de warmte efficiënt op.
Is een houtkachel niet slecht voor het milieu?
Hout is een hernieuwbare bron van energie in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals aardgas of stookolie. Een boom doet bij de groei aan fotosynthese en slaat zo zonne-energie op. Als we het brandhout uit een duurzaam beheerde bron, bij voorkeur lokaal, halen, dan is verwarmen met hout iets wat helpt om de natuur in stand te houden.
Met een leemkachel gaan we zo efficiënt mogelijk om met hout en beperken we schadelijke uitstoot tot een minimum. Roet en fijn stof zijn met dit soort kachels al heel laag bij correct stookgedrag (droog hout!). Wil je de impact quasi tot nul herleiden, kan dat met de plaatsing van een stoffilter op de schouw.
